TommiKangasmaa

Mistä löytäisin syyllisen?

Jos jotain vastenmielistä piti rapakon takaa tuoda, niin miksi se järjetön vastuun ja syyllisten kaivamisen kulttuuri piti valita? Kun minä kaadun lumisateessa kadulla, se on jumalauta minun oma syyni. Ei kenenkään muun. Ei taloyhtiön, joka ei viskannut hiekkaa jalkoihini, eikä kengänvalmistajan, jonka pohjallinen ei sovellu juuri Fabianinkadun olosuhteisiin. Se on minun syyni, kun en osaa hidastaa tai valita oikein kenkiäni.

Hesarissa valitti keski-ikäinen nainen ja syytti Helsingin kaupungin liikennelaitosta. Hän oli kaatunut rullaportaikossa, kun joku vintiö oli painanut Stop-nappia. Käsi kuulemma meni rikki. Se oli tietenkin HKL:n syy, kun oli laittanut sellaisen Stop-napin laitteeseen. Eihän syy ollut tietenkään yksin sen karkuun juokseen vintiön. Kyllä pitää jonkun korvata. Kaiteestahan ei tarvinnut pitää kiinni...

Nuori menee koulun liikuntatapahtumassa hiihtämään ja loukkaantuu. Kyllä se on rehtorin syy, kun on hyväksynyt noin vaarallisen tapahtuman. On jopa laskettu alamäkeen, joka on varsinaisen vaarallista hiihtäessä. Kyllä syy on jonkun oltava. Ja rangaista pitää.

Korvaukset pitää saada myös. Kun joku kertoo internetissä, että mielipiteesi olivat surkeita, pitää saada kunnianloukkauksesta ainakin viisi tonnia. Kun ajat autollasi tien laidassa olevaan routavaurioon, pitää heti tieliikennelaitoksen vaihtaa vanha Nissan uuteen. Menihän se arvoauto ihan romuksi.

Meidänkin firmassa absurdismia riittää. Jos varusmies päättää, että kuumeisena kannattaa mennä palvelukseen koska muuten joutuisi jäämään viikonlopuksi parantumaan kasarmille, on syy puolustusvoimien. Järjestelmä ohjaa varusmiestä lähtemään kipeänä harjoituksiin. Jos taas lähetät kuumeisen varusmiehen kotiin parantumaan, niin auta armias jos hän tuupertuu bussipysäkille. Syy oli...

Varo ihmeessä myös joutumasta todistamaan pahoinpitelyä. Et nimittäin voi mennä väliin ja pelastaa ketään pahoinpitelyltä. Saat syytteen itsekin jos kurmuutat päällekarkaajaa. Kannattaa katsoa vaikka lapsen  pahoinpitelyä vierestä, päivitellä ja odotella poliisia.

Ihmisiltä on katoamassa käsitys siitä, että elämässä tapahtuu onnettomuuksia, tapaturmia, vahinkoja ja sattumia. Ihmiset ovat ulkoistaneet vastuun käsitteen. Ei rehtori huoneessaan tai taloyhtiön hallituksen mummo voi herran jumala vastata normaali elämään kuuluvista takaiskuista ja vahingoista. Mihin katosi ymmärrys siitä, että ei se rehtori tahallaan sitä liikuntaonnettomuutta järjestänyt? Mihin katosi perus maalaisjärki, kun lähdetään talviselle kadulle kävelemään?

Elämä on kaikille paljon hauskempaa, kun jokainen ymmärtää, että syy tapaturmiin löytyy yleensä omien korvien välistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jonkunhan on maksettava, eikös juu? Sitä varten on vakuutukset.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Washington DC:ssä oli hotellin katolla uima-allas, ja hengenpalastaja-vahti piti kirjaa käviöiden sapumisista ja poistumisista. Muuten kuulemma joku väittää kolhineensa itsensä hotellin uima-altaassa...

Minua varoitettiin myös ankarasti ensiavun antamisesta, tahi peräti elvyttämisestä, koska ulkomaalainen lääkäri haastetaan taatusti oikeuteen hoitovirheestä. Kuulemma voi soittaa 911, mutta muuten katso päältä, älä tee mitään. Maallikon epäonnistuminen on anteeksi annettavaa, jos ammattilaisen elvytys ei onnistu, oikeuteen ja maksumieheksi.

Lieneekö niin, jotta jenkkilässä raha todella on kaiken mitta?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Lieneekö niin, jotta jenkkilässä raha todella on kaiken mitta?"

Juuri niin on. Ja Kakon uuslibertaarinuoret haluavat samaa Suomeen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Elämä on kaikille paljon hauskempaa, kun jokainen ymmärtää, että syy tapaturmiin löytyy yleensä omien korvien välistä."

Ja vaikka ei löytyisikään, on ihan rakentavaa pohtia olisiko voinut tehdä jotain toisin ja että mikä se oma osa on tapahtumien kulusta. Ei ole mitään syytä jättää kehittymättä ja ymmärtämättä itseä.

Ongelma toki ovat (itse)syyllistäjät, joille kaikenlainen kasvu on täysin mahdotonta; Heille mikään ei ole oppimisen paikka, vaan jonkun vika.

Mutta jos hinta vaikkapa puuttumisessa onkin korkeampi, eikö se silloin tee teosta arvokkaampaa? Epäoikeudenmukaisuus ei häviä antamalla periksi. Toinen puoli siinä kaikessa on, että Suomessa - toisin kuin USA:ssa - pahoinpitelystä ei seuraa käytännössä juuri mitään.

Jos ajattelee, että asioita ei ole syytä mitata rahassa, mitä jotkut sakot painavat, jos oikeasti uskoo tehneensä oikein toimineensa omatuntonsa mukaan? Että toimii niiden asioiden puolesta, joita pitää niin arvokkaina, ettei raha tai hyväksyntä merkitse mitään.

Martti Laines

"Ongelma toki ovat (itse)syyllistäjät, joille kaikenlainen kasvu on täysin mahdotonta; Heille mikään ei ole oppimisen paikka, vaan jonkun vika."

Hyvin sanottu.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Samansuuntaista täällä. Jos opiskelija valmistautuu toistuvasti tenttiin huonosti (jopa niin ettei ymmärrä tenttikysymyksiä oikein) ja suoritusta ei voi mitenkään hyväksyä, niin syy onkin opettajassa, kun tahallaan arvostelee liian ankarasti. Vaikka opettaja vain haluaa säilyttää saman vaatimustason kuin kaikille muillekin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun iso joukko opiskelijoita oli valmistautunut kehnosti ja ansainnut tentistä hylkäävän arvosanan, professori vaihtoi strategiaa. Hän hyväksyi kaikki, pani listan ilmoitustaululle ja nimensä paperiin sekä koodin EF2:8/9.
Kaikki olivat haavi auki, koska pelkäsivät reppuja, mutta vain yksi oivalsi, että koodi viittaa efesolaiskirjeeseen, vapaasti lainaten: "Armosta olette pelastetut, ette omien tekojenne kautta, jotta ette kerskaisi..."
Meni hyvin perille ja porukka alkoi ottaa vastuuta opinnoistaan! :-)

Ilmari Pietilä

Mistä on peräisin tämä kaupunkilegenda, jonka mukaan tappelua ei kannata mennä keskeyttämään, koska siitä saisi itse pahoinpitelysyytteen? En tunne ketään, jolle olisi käynyt näin. Ymmärrän, jos ei mene väliin, koska pelkää satuttavansa itsensä. Mutta että koska siitä saa syytteen? Miksi asia pitää näin muotoilla?

Samat ihmiset sitten voivat kuitenkin ajaa ylinopeuksia, joista kiinnijäädessä seuraisi syyte liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

En oikein usko, että ongelma on siinä, että haetaan syyllistä. Ainahan kaikki ON jonkun muun syy- *minun* näkökulmastani. Jos alkaa oikeasti ajatella että kaikki omaa syytä, alkaa mennä huonosti henkisellä puolella.

Uutta minun mielestäni sen sijaan on ehdoton mukavuusalueen ulkopuolelle menemisen välttely. Ikäänkuin lopputuloksena kaikkien pitäisikin olla aina tyytyväisiä. Mehän voimme vain yrittää toimia oikein. Viitekehys on nykyihmisen käsityksen mukaan hänen omassa päässään.

Ari Lotvonen

"Oikeuteen Schrey joutui, kun hän meni viime keväänä lopettamaan kahden oppilaan välistä tappelua raisiolaisessa Vaisaaren koulussa."
"Turunseudun käräjäoikeus tuomitsi viime syyskuussa Screyn lievästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin."
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833467323...

Kyseisessä tapauksessa tuomittu on mennyt tappelun väliin sitä lopettamaan joten tappelun toinen osapuoli kävi kimppuun ja löi nyrkillä - joten tuomittu löi takaisin. Pitäisikö siinä sanoa, että lyö vai minua ei haittaa... sori, että tulin väliin.
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194822186...

jne. jne...

Senkun googlaa vaan.

JJ Haveri

"Suomen jalkapallomaajoukkueessa pelaavaa Berat Sadikia syytetään pahoinpitelystä Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikon torstaina, kertoo Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.

Esitutkinnan mukaan Sadik oli ollut auton kyydissä menossa hakemaan naispuolista ystäväänsä, kun hän havaitsi, että kaksi miestä seurasi naista. Toisen miehen ja auton kuljettajan välille syntyi tappelu, johon Sadik oli mennyt väliin. Tuolloin häntä oli lyöty päähän, jonka jälkeen Sadik oli lyönyt nyrkillä toista miehistä päähän."

http://www.savonsanomat.fi/urheilu/jalkapallo/hs-m...

Siitä vaan lisää näitä "urbaanilegendoja" etsimään...

Ilmari Pietilä

Mietitäänpä hetki. Siis tunnettu jalkapalloilija ja jääkiekkoilija lyövät jotakuta, todennäköisesti jonkin illanvieton merkeissä, todennäköisesti humalassa, todennäköisesti jostain turhanpäiväisistä syistä ja heidät tuomitaan pahoinpitelystä. En vielä näidenkään esimerkkien valossa näe muuta perustetta olla keskeyttämättä pahoinpitelyä, jos sellaista sattuu todistamaan, kuin että jos itse pelkää. Jos lyö toista toista ihmistä ja tämä lyöty tekee siitä rikosilmoituksen, epäillään kai aina lähtökohtaisesti pahoinpitelystä.

Tuo opettajan tapaus on ainoa näistä, joissa osallisena on ollut joku "tavallinen" ihminen, arkipäivän tilanteessa. Vaikea nähdä mitä muuta opettajakaan olisi voinut tehdä, kuin mennä väliin. Paitsi tietenkin jos ei olisi uskaltanut.

Martti Laines

"Mistä on peräisin tämä kaupunkilegenda, jonka mukaan tappelua ei kannata mennä keskeyttämään, koska siitä saisi itse pahoinpitelysyytteen?

Vaikka laissa onkin pykälät suojelulle ja hätävarjelulle, lain tulkinnan henki on kuitenkin se, että kaikki laillinen väkivalta on ulkoistettava virkamiehelle, poliisille. Poliisi on myös erittäin mustasukkainen omasta väkivallan monopolistaan -- mikäli olet tarttunut toimeen, tullaan sinua lähtökohtaisesti epäilemään, kuulustelemaan ja hyvin helposti jättämään asia edelleen syyttäjälle.

Kaukana siintää 'common law' -ajatus 'stand your ground'.

Itse en usko monopoleihin. En etenkään väkivallan monopoleihin.

Ilmari Pietilä

Oikeastaan pointtini ei ole se, etteikö olisi *uutisoitu* aiheista, joissa joku on "mennyt" väliin tappeluun (-lue osallistunut tappeluun tai lyönyt) ja saanut sen vuoksi pahoinpitelysyytteen. Pointtini on se, että näitä uutisia käytetään perusteluna itselle, silloin kun tietää että jotain tarttis tehdä ja oikeasti ei vain uskalla.

Mitä tulee monopoleihin, niin lähtökohtaisesti jonkun täytyy vahtia ja ylläpitää normeja. On minusta mahdoton ajatus nykytilanteessa, että viranomaisilla ei olisi valtaa tarvittaessa käyttää voimakeinoja joihinkin yksilöihin. Jos ajatellaan suomalaista virkamiestä käyttämässä voimakeinoja Suomen kansalaiseen, niin voimakeinot tulevat olemaan sen näköiset kuin yhteiskuntamme tällä hetkellä on. Asiaa voi miettiä näin: mikä olisi saman tilanteen lopputulos Yhdysvalloissa, mikä Suomessa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minusta tämä vastuullisen hakeminen osoittaa toisaaltaan numerotalouden täydellistymistä.Haetaan sitä hintaa,koska ei nämä vastuullisen hakijat ole kiinnostuneita anteeksipyynnöstä vaan rahasta.Tämä toiminta päätyy siihen,että olemme hinnoitelleet aivan kaiken ja jokainen seisoo muurien takana juristiarmeijan takana..ihminen muuttuu osakeyhtiöksi joka on vastuussa itsestään.

Pessimistinä vielä toistaiseksi uskon tähän dystopiaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Älä pelottele, nyt minulta meni yöunet. Lakimieheni ottaa yhteyttä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voin myydä sitä piikkilankaa myös

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

NL:ssa kuulemma Lysenko risteyti piikkilangan ja mittarimadon, saatiin itsevetävä pikkilanka.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

ei siis mikään turha jätkä ollutkaan.

Käyttäjän markstenback kuva
Mark Stenbäck

Mitä helvettiä? Väitetäänkö täällä, että olen itse vastuussa elämästäni? Nyt ahdistaa ja pelottaa. Vaadin hyvitystä!

Vakavammin ottaen, tappelut on kieltämättä hyvä kiertää kaukaa: jos menee väliin saa syytteen ja korvausvaatimuksen voimankäytöstä (ja kas kun ei myös hyökkääjän itsemääräämisoikeuden loukkaamisesta); jos taas ei tee mitään, niin saa syytteen ja korvausvaatimuksen heitteille jätöstä.

In Finland we have this thing called reilu meininki...

Karl Fransen

Jos etsit syyllisiä, aloita ensintäsi l ä h e l t ä.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Kiitos Tommi, kun uskalsit sanoa tuon kaiken. Masentavaksi on tosiaan mennyt tämä syyllisyys- ja onnettomuuskeskeiseksi väännetty ilmapiiri. Oikessa olet siinäkin, että tämä kurjuus on tuontitavaraa Amerikasta, tuosta juristien paratiisista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Täysin eri mieltä. Ei se ole oma vika jos on tyhmä. "Ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu" sanoo vanha sanonta. Vika on niissä, joilla olisi edellytykset korjata asia, mutta eivät viitsi korjata.

Karl Fransen

Ketä voisit syyttää jos ”ei ole oma vika” ja miksi pitäisi ”syyttää” ketään? Eikö Suomi ole enään vapaa maa? ”Ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu”, mutta onhan mahdollista ”antaa” myös lusikalla. Ei sitä kukaan kiellä! Mitä tulee ”edellytyksiin” niille jotka itse olet vaalian kautta hyväksynyt tekemään puolestasi, sinun m i e l i p i t e e n mukaan. Ajatteles, siellä on monta poliittista puoluetta ja jokaisella puolueeseen valitulla edustajalla on mielipide, tosin puolueen sääntöjen mukaisena, mutta kumminkin eroava sinun ja monen muun puolueen jäsenen ja äänestäjän mielipiteestä. Mielipiteillä ei koskaan ole päästy yhteisymmärrykseen, kylläkin kompromissiin, mutta kuten tiedät kompromissi on puoltien vastaus ja me vaadimme ja tarvitsemme - ”kokotien” vastauksen. Se on löydettävissä, mutta löytöretken tulee aloittaa itsestä.

Toimituksen poiminnat