TommiKangasmaa

Pirstoutuuko internet?

Internet oli hämmästyttävän kauan rauhan, demokratian ja sananvapauden maailma. Demilitarisoitu vyöhyke asevaikutuksen ulkopuolella. Tai niin me luulimme. Me emme nähneet, kuinka erikoisjoukot olivat jo tunkeutuneet rajojemme taa ja kuinka jokaiseen nurkkaan oli asennettu valvontakamera.

Sodankäynnin ajatus on aina ollut kaikkien käytössä olevien kykyjen hyödyntämistä vastustajaa vastaan. Jos minä en voita, sanelee toinen sen, miten minun täytyy elää – tai kuolla, riippuen siitä, miten voittajani katsoo minun uhkaavan hänen elintapaansa. Oli naivia kuvitella, etteikö internet olisi muuttunut hyvin nopeasti sodankäynnin välineeksi.

Informaation kerääminen kuuluu operaatiosuunnittelun ensimmäiseen vaiheeseen ja jatkuu jokaisen vaiheen läpi. Informaatio tuottaa tilannekuvan ja antaa mahdollisuuden suunnata voimaa kohti vihollisen tärkeimpiä resursseja , fyysisiä tai henkisiä. Viime aikainen NSA-kohu on osoittanut, että suurvaltojen sodankäynnin doktriini ei jätä mitään mahdollisuutta käyttämättä. Päin vastoin, verkko tarjoaa lukemattomia uusia, tehokkaita ja halpoja tapoja iskeä suoraan selustaan. Sodan paradigma on muuttunut. Tiedon digitalisoituneessa ulottuvuudessa ei ole sääntöjä, rintamia eikä moraalia. Geneven sopimukset eivät koske digitaalisia sotavankeja eivätkä kansainväliset lait tuomitse hyökkääjiä. Passintarkastajaa ei ole digitaalisella rajalla. Jokainen kotimme on potentiaalinen vihollisen tukikohta. Olemme sotatilassa, jossa vihollisen ei tarvitse edes hankkia kaikkea materiaaliaan. Me ostamme heille välineet Verkkokaupasta.

Sodan paradigmaan kuuluu eskalaation ajatus. Jos me emme kehitä, he kehittävät. Jos me vain suojaudumme, olemme kuin Minas Tirithin puolustajat: joskus viimeinenkin portti murtuu Grondin edessä. On kyettävä hyökkäämään. Jos on kyettävä hyökkäämään, on pakko kehittää kykyjä, jotka murtavat sen internetin, jossa joskus oli potentiaalia vapaan maailman lippulaivaksi.

Kun uhkaan ei voida vastata millään järkevällä tavalla, on uhka torjuttava radikaalein keinoin. Nykymenolla ennustan internetin pirstoutumista. Jakaantumista alueisiin, jotka keskustelevat vain rajoitetuin ehdoin. Maailmaa, jossa tiedon liikkuvuus rajoitetaan kuin ihmisetkin. Eristäytymistä. Protektionismia. Kehitys on nimittäin jo alkanut. NSA-kohun myötä valtiot harkitsevat verkkojensa kansallistamista siten, että oman maan kansalaisilla olisi mahdollisuus, oikeus ja jopa velvollisuus tallettaa tietonsa kansalliseen pilveen. Tällaista lakia esitti mm. Brasilian presidentti Dilma Roussef. Hakkereiden torjunta on menettänyt merkityksensä paljon suurempien voimien edessä. Se minkä suurvallat militarisoivat, muuttuu valtavien voimien temmellyskentäksi. Miljardien dollareiden, mahtavan vaikutusvallan ja tuhansien ammattilaisten kentäksi. Säälin niitä start-up yrityksiä, joiden business idea perustuu tiedon salaamiseen tai asiakkaan tiedon varjelemiseen. Se on kuin Antero Rokka vs. divisioona. Loppuu Suomi-konepistoolista nimittäin kuulat hyvin nopeasti.

Suomi on yhtä aseeton, kuin moni muukin pienempi valtio tämän uhan edessä. Keskinäisriippuvuus hyödyttää sitä, jota tarvitaan enemmän. Me olemme riippuvaisia kaupan avoimmuudesta, viennistä,  tiedon liikkumisesta, läpinäkyvyydestä ja luottamuksesta. Meillä ei ole varaa sulkeutua, eristäytyä tai kehittää kaikkeen kriittiseen toimintaan omia sovelluksia ja toimintaympäristöjä. Me olemme myös kansana sitoutuneet demokratiaan ja laillisuusvaltion periaatteisiin. Se tekee meidät haavoittuvaksi  ja iskuille alttiiksi. Vaihtoehtoinen tie on tiedon valtaväylän katkaisu ja uudelleen liittäminen sellaisten kumppanien kanssa, joihin voi luottaa. Tätä ei ole näkyvissä. Luottamuspula tunkee kaikkialta. Meidän on hyväksyttävä satojen vuosien jälkeen uudet digitaaliset feodaaliherrat ja luottaa  heidän hyväntahtoisuutensa.

Ydinsota kyettiin välttämään juuri ja juuri. Nyt seisomme uuden ajan kynnyksellä, jossa tiedon ydinaseet ovat piilossa ja rajoittamatta valmiina aktivoitumaan. Valtavilla resursseilla kehitetyt hyökkäysaseet valuvat yksi kerrallaan verkon solmuihin ja alkavat tuhota sitä. Keskinäisriippuvuus takaa tuhon laajuuden. Mitä suuremmaksi tuhot alkavat muodostumaan, sitä varmemmin verkko alkaa katketa solmuistaan. Koska suurvallat ovat aseistaneet verkon, on heidän otettava myös vastuu sen demilitarisoinnista. Uusi Kuuban kriisi on ovella ja vain syvä ymmärrys potentiaalisista tuhoista voi lopettaa jo näkyvissä olevan eskalaation. Toivon tuota ymmärrystä. Sitä onneksi löytyi 51 vuotta sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olen plokistin kanssa samaa mieltä. Internet tulee pirstoutumaan. En ryhdy arvelemaan, miten tämä tapahtuu, mutta näin tulee käymään.

Ennen ensimmäsitä maailmansotaa Euroopassa pystyivät ihmiset liikkumaan melko vapaasti, mutta loppukesällä 1914 (Sarajevon laukauksien jälkeen) sanoi joku viisas, että olemme sulkemassa ovia Euroopassa, eikä Euroopan ovet tule meidän elinaikanamme avautumaan. Näin kävikin. Internet alkaa olla samassa jamassa kuin Eurooppa loppukesällä 1914.

Käyttäjän TommiKangasmaa kuva
Tommi Kangasmaa

Hyvä vertaus Pertti. Onko internetin Belle Epoque ohi?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllä se taitaa olla vähitellen ohi! Suuret massat eivät vielä tätä tajua, mutta tätä muutosta voidaan jo vähintäinkin suunnitella.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ehkä ei tosiaan toteajan elinaikana, mutta eikös Euroopan ovet ole avattu, EU:n myötä. Itäblokin romahduksestakin on jo yli 20 vuotta. Manner-Euroopan isojen kaupunkien keskustojen kävelykadut ovat melko lailla identtisiä nykyään turisteineen, katuterasseineen ja katutaiteilijoineen. Jotka tienannevat elantonsa kiertämällä kaupunkeja ympäri Eurooppaa.

Sähköpostin kaatumista taidettiin ennustaa jo kymmenen vuotta sitten. Muistan tosi valtavan roskapostihyökkäyksen vuodelta 2003 suomalaisille palvelimille, jolloin esimerkiksi yksi sähköposti tuli minulle kuukauden myöhässä.
Juuri laskin, että työposti-tililleni tulee 7-10 spamia päivässä, mutta suodin putsaa ne aika hyvin. Silti sähköpostia vielä käytetään, roskan kanssa jotenkuten keplotellen.

Saisipa nyt F-Secure pystyyn sen mainostamansa NSA-vapaan pilvipalvelun. Luulisi löytyvän käyttäjiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin itsekin, että ainakin EU/NAFTA alueella ovet pysynevät Internetissä aika avoimina, mutta Aasia/Euraasia on sitten enemmmän kimurantti juttu.

Tietenkin voidaan luoda uusi virtuuali Interent, jossa on jotakin kaikkialta, mutta ei kaikkea. Näin voidaan tehdä lähes joka maassa.

Käyttäjän TommiKangasmaa kuva
Tommi Kangasmaa

Sähköpostin kaatumisuhat 2003 liittyivät vielä viattomuuden aikaan, jolloin spämmerit ja kräkkerit olivat suurimmat uhat. Olemme aivan uusien haasteiden edessä. 2003 ei puhuttu mitään yhteiskunnan lamauttamisesta verkon avulla, eikä kenenkään doktriinissa mainittu verkkohyökkäykseen vastaamisesta ydiniskulla. Puhumme aivan eri skaalassa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #6

Näin voi tosiaan olla. Valtavia järistyksiä ei toistaiseksi ole ollut.

Toisaalta Suomessa ollaan oltu huolissaan siitä, että olemme jääneet jälkeen monista muista maista tietoyhteiskunnan rakentamisessa. Mahdetaanko vauhdin kiihtyessä huomioida nämä turvallisuusseikat. Toisaalta, voiko sellaista huomioida, mihin ei ole keinoja etukäteen varautua.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Toisaalta, jos mummo ja lapio kykenee eristämään maan netistä, mitä jos joku oikeasti kyvykäs sen ottaa tehtäväkseen.

http://www.tietokone.fi/artikkeli/uutiset/terasmum...

NSA-vapaus on vähän niin ja näin. Tällä hetkellä (ainakin) USA:ssa valmistetut tai suunnitellut tuotteet ovat kaikki kyseenalaisia. Mutta miksei kiinalaiset? Venäläiset? Koska heiltä ei löydy vuotajia?

Kun katsoin Assange-elokuvan, rupesin pohtimaan, että minkäköhän laista vuotoa tästäkin maasta löytyisi, jos oikeasti mahdollistaisi anonyymin vuotamisen. Se tosin on vaikeaa, koska tämä on niin pieni maa. Täällä ei voi kadota ihmismassaan.

Kun tuotanto tai suunnittelu keskittyy jonnekin, se lisää valtaa sinne.

Globalisaatio ylipäätään saattaa kokea nopean lopun siinä vaiheessa kun todella koetaan miten suuren vallan se mahdollistaa muutamille - räikeän väärinkäytön seurauksena.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Veikkaan, että vastaavia kehityksiä on enemmänkin. Että avoimesta on miltei aina suunta kohti suljettua, kunhan vaan keksitään kuinka sulkea.

Minä olen jotenkin ajatellut nettiä kuin maailmaa jääkauden jälkeen. Täynnä tilaa ja mahdollisuuksia. Ja tokihan niitä on päästävä kontrolloimaan.

Juhani Putkinen

Jos internet olisi ihan oikeasti pirstottavissa niin se kannattaisi tehdä.

Eli Venäjää vastaan pitäisi olla täysin vedenpitävä rautaesirippu. Siihen vaan ei ole todellisuudessa olemassa mahdollisuutta.

Jos demokraattistan länsimaiden ja Venäjän väliset yhteydet kyettäisiinkin "hakkaamaan kiveellä poikki", niin käytännössä sitten esimerkiksi Suomessa olevat venäläiset toimisivat Venäjän hyväksi Suomen alueelta - ja taas oltaisiin kusessa.

Kaikki kriittiset järjestelmät täytyy olla erotettuja internetistä ja esimerkiksi muistitikkujen käyttö niissä järjestelmissä pitää olla ihan fyysisesti estetty. Kyseisistä tietsikoista pitää poistaa USB-portit.

Käyttäjän AnttiEerola kuva
Antti Eerola

Hieno teksti. En kuitenkaan usko lopputuleman olevan noin radikaali kuin internetin pirstoutuminen, saati tyyliin kansalliset verkot. Brasilian mies on aivan omissa sfääreissään, motivaattorina ehkä eniten protektionismi.

Totalitäärisillä valtioilla on tapana rajoittaa kaikkea kansalaisten tekemistä. Näen niistä hyvinä edustajina Venäjän ja Kiinan. Epäilen kuitenkin, etteivät edes ne voi JA halua sulkea koko internettiä. Mallina voidaan pitää myös ns. ihmisten vapaan liikkuvuuden ja kaupan lisääntymistä noin yleisesti. Roistovaltioiden kuten Iran ja Pohjois-Korea käyttäytymistä ei voi juuri kommentoida koska ne eivät ole ennustettavissa. Toteutukset useimmiten diktaattorien/(eiden) päivän mielihalun mukaan.

Ensimmäiset edustavat monopolimarkkinaa ja jälkimmäiset edustavat niche-markkinaa, tyyliin huumekauppiaat. USA:n edustama perinteinen vapaamarkkina on kääntynyt valitettavasti kohti monopolimarkkinaa. Ilmeisesti vapaan markkinan rahan (yritykset ja omistajat), vallanhaluisten virkamiesten sekä maan markkina-aseman edut ovat symmetriset.

Saadakseen jotain on oltava "joku" avoimuus. Pirstaloituminen on parin vuosikymmenen suunta yleisesti. Pirstaloituminen johtuu mielestäni eniten internetin tiedon vapaasta liikkumisesta. Henkilökohtaisella tasolla voimme kokea enemmän samuutta esim. hollantilaisen kollegan kanssa kuin naapurin.

Pitäisin todennäköisenä siis, että nykymeno jatkuu. Taloudellisten, urkinnallisten, hyödyllisten ja normaalien toimijoiden käytöllisten seikkojen vuoksi koko korttitaloa ei voida kaataa. Kapasiteetti lisääntyy, sitä eniten täyttävät roskaposti, kansalaiset, "vapaan" tiedonvälityksen sovellukset, yritykset, valtiot. Sääntely ja erityminen tulevat koskettamaan eniten jälkimmäisiä. Kierot ja jopa moraalittomat keinot kohdistuvat listan ensimmäisiin.

Informaatiosodankäynti on epäsymmetrisintä sodankäyntiä. Se tarvitsisi aivan samanlaiset säännöt kuin muu sodankäynti on jo saanut. USA:n moraalinen etevämmyys on valitettavasti loppunut melkein heti kommunismin kaatumisen jälkeen. On sääli, ettei se enää sitä aja. Kansalaisten tai -järjestöjen epätoivoiset yritykset on lähinnä puuhastelua.

Ehkä Euroopan pitäisi ottaa johtotähdekseen moraalinen etevämmyys?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Meillä ei ole varaa sulkeutua, eristäytyä tai kehittää kaikkeen kriittiseen toimintaan omia sovelluksia ja toimintaympäristöjä.

Hyvä artikkeli. Tässä kohdassa tarvitaan kuitenkin enemmän taistelukestävyyttä. Linuxia peliin vain, ja valtio kehittelemään ilmaisia pilvipalveluita kansalaisille. Nörttimme osaavat tehdä pelejä maailmalle, joten hoitavat kyllä tämänkin, jos vain toimeksianto on riittävän selkeä.

Toimituksen poiminnat