TommiKangasmaa

Sotilaat osana kansalaiskeskustelua

Sananvapaus ja sotilas eivät kohtaa ihmisten mielissä. Sanapari on voimakkaasti latautunut historiallisesti, poliittisesti ja kulttuurisesti. Sotilas ei ota kantaa vaan palvelee maataan. Puolueettomasti ja politiikkaa välttäen. Sotilaan ei tule osallistua keskusteluun, jossa kansalaiset päättävät maan tulevaisuudesta.

Haastan edelliset sanat, sillä koen, että sotilailla on paljon annettavaa kansalaiskeskusteluun asiantuntijoina sekä yksittäisinä kansalaisina. James Mashiri on kirjoittanut aiheesta kattavan blogin: http://fmashiri.wordpress.com/2014/02/19/sotilaat-ja-sananvapaus-osa-2/  joten pyrin katsomaan asiaa osittain eri kulmasta. En ota myöskään kantaa oikeuksiin. Oikeudet nostetaan esiin silloin kun yksilö haastetaan sanomisistaan tai tekemisistään. Asiallista ja oikeaa tietoa jakava sotilas menettelee oikein - myös työnantajan silmissä.

Kansalaiselle on tärkeää saada päätöksenteon tueksi paras mahdollinen tieto. Mieluummin puolueeton sellainen. Puolueettomuus on aina häilyvä käsite, mutta yleensä arvion tueksi riittää se, että kyseinen tiedonlähde ei hyödy merkittävästi tiedon jakamisesta. Minä en näe henkilökohtaisesti mitään ongelmaa siinä, että ammattisotilas jakaa sellaista tietoa, mitä hän lain perusteella voi jakaa. On hyvä, että kansalainen saa mahdollisimman paljon oikeaa tietoa häntä koskevista asioista.

Minä vaadin myös samaa. Haluan, että sosiaali- ja terveysministeriön tai opetusministeriön virkamiehet osallistuvat kansalaiskeskusteluun ja perustelevat päätöksiään tai jakavat tietoa oman ymmärrykseni lisäämiseksi. Heidän alansa koskettaa minua päivittäin. Minä toivon virkamiesten olevan avoimia työssään, sekä kehotan heitä keskustelemaan kansalaisina.

Sotilaita lyödään historiankirjalla. Tiedon jakaminen yhdistetään politiikkaan. Politiikka yhdistyy joidenkin ihmisten mielipiteissä aseisiin, vallankaappauksiin ja painostukseen. Voin kertoa, että yhdessäkään pohjoismaassa ei yksikään sotilas kuvittele vaikuttavansa politiikkaan asevaraston kautta. Tällainen ajattelu on syytä asettaa museon hyllylle muistoksi menneistä ajoista.

Valtiotieteilijänä voisin myös todeta, että lähes kaikki on poliittista. Konkretiaa kuitenkin on, että sotilas ei voi Rikoslain 45:19 mukaan kuulua poliittiseen puolueeseen.  Siinä kulkee raja. Jos sotilas ottaa kantaa maanpuolustukseen liittyviin asioihin yksityisenä kansalaisena, tai jakaa oikeaa tietoa viranomaisena, hän kulkee sallittua polkua.

On kuitenkin olemassa vaara, että yksityisenä kansalaisena esiintyvä sotilas jakaa väärää tietoa ymmärryksen puutteessa. Tällöin niiden asiantuntijoiden rooli heikkenee, jotka ovat syvästi perehtyneitä asiaan. Tämä kuuluu kuitenkin elämään. Kansalaisten on kyettävä lähdekritiikkiin.

Sotilasorganisaatio on ollut perinteisesti luotettava viestijä siksi, että vain kokeneet ja korkea-arvoiset sotilaat ovat toimineet tiedon lähteinä. Heillä on sekä kokemusta, että näkemystä. Kenraali ajattelee laajemmin kokonaisuutta kuin luutnantti. Kenraalin tai everstiluutnantin sanalla on painoarvoa. Se on luonnollista. Myös puolustusvoimien virallisella viestinnällä on hyvä maine, sillä tiedon oikeudellisuutta varjellaan järjestelmällisesti ja tarkasti.

Viestinnän maailma on myös erilainen kuin ennen. Yksilöllä on mahdollisuus viestiä nopeasti ja saada suuri kuulijakunta. Yksilö voi myös olla asemastaan riippumatta syvästi perehtynyt asiantuntija. Jarno Limnéll oli kapteeni tehdessään väitöskirjansa ja on arvostetuimpia asiantuntijoita kyberturvallisuuden osalta. Otsikoihin noussut everstiluutnantti Torsti Siren oli valtiotieteen tohtori ja arvostettu asiantuntija jo kauan ennen nykyistä asemaansa strategian laitoksen johtajana. Kapteeniluutnantti James Mashiri on ottanut arvostetun asemansa kansalaisena, joka on perehtynyt turvallisuuspolitiikkaan.

Viestin vastaanottajan velvollisuus on tarkastella sanottua ja tehdä johtopäätökset siitä, kannattaako sitä kuunnella tai uskoa.

Minä en viesti virkamiehenä tällä foorumilla. Minulla ei ole siihen mandaattia, eikä halua. Uusi Suomi ei ole puolustusvoimien viestintäkanava.  Ajatukseni ja johtopäätökseni ovat omiani, edustavat minua ja perustuvat kokemukseeni ja koulutukseeni. Roolien ei pidä sekoittua.

Kun kävelen Fabianinkatu 2:n portista sisään, olen virkamies. Virkamiehenä minulla on valtionhallinnon viestintäsuosituksen, julkisuuslain, hallintolain, sekä viestintäasetuksen mukaan velvollisuus  viestiä avoimesti ja kansalaisia palvellen. Tiedon oikeellisuus on kaiken työni edellytys. Ne ehdot täytän mielelläni.

Yksityisenä kansalaisena haluan osallistua näkemykselläni ja kokemuksellani yleiseen kansalaiskeskusteluun. Tällöin kuulijan vastuulla on se, antaako hän arvoa sanoilleni vai ei. Virallista painoarvoa niillä ei ole.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Voin kertoa, että yhdessäkään pohjoismaassa ei yksikään sotilas kuvittele vaikuttavansa politiikkaan asevaraston kautta. Tällainen ajattelu on syytä asettaa museon hyllylle muistoksi menneistä ajoista."

Aika rohkeaa kommentoida näin monen sotilaan puolesta. Veikkaisin, että monessakin saunaillassa upseerit ovat pohtineet "leikkimielisesti" sotilasvallankaappauksen mahdollisuutta, koska jopa minä siviilinä olen joskus pohtinut, miten helppoa se olisi ammattisotilaille.

Suomessa asevelvollisuusarmeija tekee kaappauksen käytännössä erittäin vaikeaksi, ellei jopa mahdottomaksi. Ehkä sitten, kun sotilaat muuttuvat palkollisiksi...

"Sotilas ei voi Rikoslain 45:19 mukaan kuulua poliittiseen puolueeseen."

Ehkä tämä lakipykälä on ihan paikallaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ylipäätänsä olisi mainiota,jos vain useammat ammatinedustajat toisivat näkökulmansa kansalaiskeskusteluun. Minusta nyt keskusteluissa pyörii hyvin suppea "otanta" kansasta ja ns. totuus asioiden tilasta jää myös suppeaksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän virkamies ole virkamies 24 tuntia vuorokaudessa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä ainakin virkalääkäri on.

Toimituksen poiminnat