Eurooppa kytee

Sotien syyt ovat yksinkertaisempia  kuin yleisesti luullaan. Nöyryytys, ylpeys, kosto, välinpitämättömyys ja toiseus johtavat väkivaltaan kaikkialla maailmassa. Näin on tapahtunut Gazassa, Irakissa, Syyriassa, Afganistanissa ja näin on tapahtunut läpi historian. Me olemme hyviä tunnistamaan mekanismeja, mutta emme ymmärrä niiden pakottavaa voimaa. Eurooppa kytee jo.

Euroopan kytevä taula on nyt Venäjä. Eikä vain omasta syystään. Jos tarkastellaan maailmansotiin johtaneita pakottavia tapahtumaketjuja, voidaan havaita ne yksinkertaiset mekanismit, jotka johtavat väistämättä väkivaltaan. Samat mekanismit toimivat suhteessa kylmään sotaan.

Neuvostoliiton hajoaminen ja suurvalta-aseman menetys taloudellisesti ja ennen kaikkea henkisesti veivät venäläisten ylpeyden. Lännen suhtautuminen Venäjään kylmän sodan voittajan näkökulmasta ja Itä-Euroopan liukuminen läntiseen yhteisöön täydensivät nöyryytyksen.

Tapahtumaketju noudattelee samoja linjoja, kuin 30-luvun Saksassa. Nöyryytystä edusti länsi, joka oli sanellut pakottavat ehdot hirvittävän raskaan sodan jälkeen. Ylpeyttä edusti Hitler, joka toi psykologisesti alistuneet saksalaiset takaisin suurvallaksi. Toiseutta edustivat juutalaiset, jotka demonisoitiin Saksan kurjistajiksi.  Koston halu, propagandan tuottama välinpitämättömyys sekä toiseuden ideologia mahdollistivat sodan aloittamisen ja joukkotuhonnan.

Me myös reagoimme samoin, kuin suuria maailmansotia edeltävinä aikoina. Ennen ensimmäistä maailmansotaa ajateltiin, että kaikki käyvät kauppaa ja sodat ovat mahdottomia. Ennen toista maailmansotaa kuviteltiin, että ensimmäinen osoitti kauheudessaan uuden sodan mahdottomuuden ja siksi liennytys ja taipumispolitiikka oli ainoa järkeenkäypä vaihtoehto. Me toistamme samaa historiaa yhä uudestaan ja uudestaan, koska emme halua ymmärtää sodan syiden yksinkertaisuutta. Inhimillisiä tunteita, jotka yksilötasolla toimivat samoin kuin kansakuntien tasolla. Nöyryytetty ihminen on vihainen ja vaarallinen. Jos siihen lisätään kurjistuminen, on väkivalta lähellä. Talouspakotteet edustavat juuri tätä.

Talouspakotteet ovat usein pelkkää sisäpolitiikkaa. Tapa, jolla esitetään omille kansalaisille aktiivinen ote ulkopolitiikkaan. Talouspakotteet vaikuttavat negatiivisesti. Ne vain lisäävät nöyryytystä. Ne eivät ole toimineet Kuubaa tai Irania vastaan, eivätkä ole toimineet Pohjois-Koreassa. Vain siviilien kurjuus on lisääntynyt.  

Muutoksen on lähdettävä aina sisäisesti. Näin tapahtui myös Etelä-Afrikassa. Talouspakotteet puhaltavat vain lisää happea kytevään taulaan. Ne lisäävät nöyryytystä ja pakottavat valtion johdon yhä tiukempaan vastarintaan. Jo nyt länsi on täydellisesti demonisoitu Venäjän mediassa.

Ymmärtämättömyydestämme huolimatta voimme kuitenkin tehdä toisin kuin ennen. Välttääksemme liekit, on meidän hyväksyttävä tosiasioita, kyettävä lopettamaan nöyryytys, rakennettava siltoja toiseutta vastaan muuttumalla vahvaksi ja samalla luotettavaksi kumppaniksi. Vahvan ja keskustelevan kumppanin kanssa on helppo elää. Kansakuntien väliset suhteet ovat psykologisesti samanlaisia kuin yksilöiden. Eikä ihme, sillä yksilöt johtavat kansakuntia.

Tosiasioiden hyväksymistä on se, että sodat eivät ole kadonneet eikä keskinäisriippuvuus niitä estä. Vahvuutta edustaa liittoutuminen, joka osoittaa, että aseellisesti ei tavoitteita voi saavuttaa. Neutraalit ja heikot valtiot ovat vain paisuntasäiliöitä aggressiolle. Nöyryytyksen lopettamista edustaa talouspakotteista luopuminen ja kylmän sodan kaikujen tukahduttaminen. Venäjä on edelleen osa Eurooppaa. Toiseudesta luopumista edustaa vahva kanssakäyminen ja jatkuva dialogi, jonka tavoitteena on molemminpuolinen ymmärrys.  Luotettavuus syntyy yhteistyöstä.

Tässä on Suomen ainutlaatuinen tilaisuus. Me olemme aina kyenneet ymmärtämään Venäjää paremmin kuin muu länsi. Me myös olemme aina joutuneet pelkäämään suurta naapuriamme. Pelko ei ole koskaan hyvä lähtökohta neuvotteluille. Meidän tulee muuttua vahvaksi ja ymmärtäväksi naapuriksi. Vain olemalla kaikissa neuvottelupöydissä, voimme olla sillanrakentajina. Vain osana suurempaa, voimme olla tasavertaisia kumppaneita ja osoittaa, että länsi ei ole Venäjälle uhka. Vain poistamalla sisäänrakennetun pelkomme, voimme rohkeasti käydä tasavertaista keskustelua ja meidät otetaan vakavasti. Meidän on valittava länsi, jotta itä voisi sitä ymmärtää.

 

 

TommiKangasmaa

Kirjoittaja on valtiotieteilijä, ammattisotilas ja tuottaja joka haluaa realismia yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Näkemykseni ovat omiani, eivätkä edusta työnantajani kantoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu