TommiKangasmaa

Henkinen puolustus lähtee kansasta

Informaatiosodankäynnistä on viime aikoina puhuttu kyllästymiseen saakka. Asiantuntijana siitä täytyy tietysti olla mielissään – onhan alan ymmärryksen lisääminen ollut välillä kuin kivireen vetämistä. Syy on yksinkertainen: sotilaat ajattelevat määrällisesti. Operatiivisessa suunnitteluprosessissa kaikki pitää mitata. Kun sotilas törmää laadullisiin tekijöihin, hän ahdistuu. Eversti kysyy, missä on mittari? Miten mitata vaikkapa maanpuolustustahtoa?

Juho Jokinen heittää puolustusvoimille pallon kysyessään kykyämme taistella informaatiorintamalla (http://www.dingle.fi/2014/09/15/digitaalisuus-muuttaa-sodankayntia-miten-reagoida/). Kysymys on erittäin ajankohtainen ja hyvä. Se kannusti minua jälleen pohtimaan puolustusvoimien kykyjä ja resursseja rintamalla, joka koostuu ihmisten arvoista, asenteista, historiasta, luuloista, ihailusta, haluista, kateudesta, katkeruudesta, ideologioista, rakkaudesta ja teoista. Tällä rintamalla ei ole kaliiberia, ei ryhmitystä, ei tappion laskennan suhteita eikä yhtymiä. Informaatiorintama on kaikkialla – se on ihmisen mielessä.

Jos taistelu käydään ihmisen mielessä, ei puolustusta omista puolustusvoimat vaan jokainen meistä. Toimittajat, viestinnän ammattilaiset, poliitikot ja monet muut, joiden osaamisalueeseen kuuluu tunnistaa mieleen vaikuttaminen, toteavat, että informaatiohyökkäys tuntuu silti. Se kaivertaa mieltä jossain syvissä ajatuksissa ja palauttaa mieleen ne negatiiviset asiat, joita yksilö on käsitellyt ja jotka halutaan palauttaa keskusteluun. Vain yksilö kykenee torjumaan ensimmäisen iskun. Senkin vaivoin, jos tulta tulee joka suunnasta. Onneksi ensi-iskun jälkeen ihminen vieressä antaa tukea.

Puolustusvoimien mahdollisuudet informaatiorintamalla ovat vahvempia niillä osa-alueilla, joissa määrälliset ominaisuudet ratkaisevat enemmän. Kyberturvallisuus, strateginen sodan ajan harhautus, eletroninen sodankäynti – nämä kyvyt nojaavat insinööriosaamiseen, oveluuteen, sensorien tuottamaan tilannekuvaan ja välineisiin. Psykologisessa ulottuvuudessa tilanne on toinen. Puolustusvoimat voi omalla esimerkillään tukea henkistä puolustusta: osoittamalla kyvykkyyttä, valmiutta ja tahtoa puolustaa suomalaisia rotuun, sukupuoleen, poliittiseen suuntaukseen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Puolustusvoimat voi taistella ajatuksen taistelukentillä. Suurin taistelu on kuitenkin jokaisen suomalaisen oma.

Viimeisten viikkojen aikana useat eri tahot ovat kyseenalaistaneet informaatiovaikutuksesta varoittavat henkilöt. Ad hominem – ihmisen persoonaan kohdistuvat hyökkäykset ovat olleet arkipäivää asiaan perehtyneiden hesarin ja ylen toimittajille, informaatioalan asiantuntijoille ja puolustusvoimien eksperteille. Monet hyökkäyksistä ovat olleet tarkoituksellisia. Ne eivät kohdistu vain näihin yksilöihin – ne kohdistuvat suomalaiseen henkiseen puolustukseen. Asema kerrallaan. Se on pelottavaa.

 Kaikki hyökkäykset eivät kuitenkaan ole jäljitettävissä sylttytehtaalle. Niiden takana on myös huoli moniäänisyyden katoamisesta. Nykyisessä ilmapiirissä kaikki tahtoo polarisoitua. Jakaantua leireihin, joita erottaa vain eipäs-juupas väittely ja toiseuden ilmapiiri. On ne ja sitten on me. Monet valveutuneet ihmiset ovat huolissaan siitä, että on vain yksi mielipide ja vain yksi tapa suhtautua tilanteeseen. Älykkäätkin vasta-argumentit lytätään ideologiseksi pahuudeksi, jota tulee vastustaa kaikin keinoin.

Informaatiosodan myrkky kylvää tasaista tuhoaan. Sen polttoaine on erimielisyys ja sen voitto on riidankylväjä. Informaatiosodan puolustus on jokaisessa meissä. Vahvin kilpi on usko vapaaseen ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan, sananvapauteen ja toiseuden hyväksymiseen. Jokainen joka taistelee mielessään informaatioaseita vastaan voi kysyä, vähentääkö saamani  informaatio edellä mainittuja arvoja? Jos informaatio hyökkää kyseisiä arvoja vastaan tai tukee sellaisia tahoja, jotka niitä pyrkivät vähentämään on syytä taistella vastaan. Hajanainen, erimielinen ja toisiaan kyräilevä yhteiskunta on menettänyt puolet puolustuskyvystään. Sitä kykyä ei korvaa mikään ohjus eivätkä sadat panssarivaunut.

Kaikessa inhottavuudessaan meiltä ei kysytä, haluammeko taistella informaatiorintamalla. Aseistakieltäytyjä on hyökkäyksen kohde siinä kuin ammattisotilaskin. Informaatiorintama on aina olemassa. Informaatiotulitaukoa ei ole eikä tule.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mittareissa on se vika, että niillä tuppaa saamaan sitä, mitä niillä mitataan. Eli jos vaikkapa puolustuskyky mitataan määrissä tai teknologialla, puolustuskyvyn maksimoimiseksi hankitaan paljon ja mitä tahansa, kunhan se on teknologisesti uusinta uutta.

Jos kaikki tapahtuisi paperilla, olisi aika lailla veretön tämänkin planeetan historia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sodan ensimmäinen uhri on tietysti totuus, mutta hyvänä kakkosena tuhoutuu Ukrainan infrastruktuuri.

"Informaatiotulitaukoa ei ole eikä tule."

- Luulen, että kun kyber-nörtit onnistuvat katkaisemaan vihollismaasta sähköt, päättyy myös netissä käytävä sanasota akkujen loppuessa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Informaatiosodan viideskolonna on kuitenkin keskuudessamme. Siihen porukkaan on vaikea nykyisen lainsäädännön oloissa vaikuttaa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Lakeja voi aina muuttaa. Nettiterroristikin on terroristi. Ei siinä suomalaisten sananvapautta rikota, jos ulkomaisten toimijoiden toimiin puututaan.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #7

Valitettavasti demokraattisissa valtioissa lakien muuttaminen on hidasta, kun Venäjällä lait laaditaan viikossa, kun aletaan Duumasta toimeen.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166287-v...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #8

Pertti, jos ei kuiteskaan lähdetä sentään sille linjalle. Ei se nyt niin hidasta ole. Ja enemmistö päättäköön.

Mutta nythän me voitaisiin jalostaa tuon aiemman keskustelun ajatusta houkutella Venäjän armeijan väkeä Suomen puolelle, kun Venäjä on virallisesti todennut, että kaluston saa ottaa mukaan lomalle. Saadaan varusteita siinä samalla. :)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tommi, informaatiosodasta täytyy puhua aina, ettei se unohtuisi, joten valaiseva blogisi on tuiki tarpeellinen.

Olen myös yrittänyt siitä jo melkein vuoden kirjoittaa, kun vihdoinkin tiedotusvälineet heräsivät, hyvä niin.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172569-t...

Käyttäjän MarkkuSeppl kuva
Markku Seppälä

Kiitos! Hyvä kirjoitus!

Informaatiosodan korkean ammattimaaisuuden huomaa siitä, että meihin ei pyritä vaikuttamaan suoraan tunteiden kautta, kuten normaalisti, vaan mielipidettä horjutetaan logiikan kautta. Verkossa pyörivät trollit selvästi hyödyntävät krittisyyttämme tiedon vastaanottamisessa. He saivartelevat ovat kyynisiä ja esittävät loogisilta näyttäviä vertailukohtia, jotka toisiasiassa ovatkin epäloogisia.

Erillaista vaikuttamista valtiot ovat tehneet aikaisemminkin, mutta tässä vaikuttamisessa pitää ottaa huomioon, että tavoitteena saattaa hyvinkin olla demokraattisen oikeusvaltiojärjestelmämme horjuttaminen.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Tommi, voisitko valaista millaisista määristä puhutaan? Itse en ole kauheasti törmännyt ns venäjäntrolleihin. Siis sellaisiin, jolla tälläisen siviilin käytössä olevin välinein ei pysty sanomaan, ettei kyseessä olisi ihan tavallinen kotimainen kommari. Yhtä ärsyttäviä ja henkistä selkärankaa nakertavia nekin ovat. Toki pari ihan selkeästi erittäin todennäköistä tapausta on osunut silmään.

Toisaalta en nyt niin hirveästi pyöri somessa. Tänään meni iltapäivä sienimetsässä. Huomenna on kertausharjoitukset. Maratontreneihin menee aikaa. Ja puolet viesteistä mun Facebookin feedissä on PV:lta tai MPK:lta. Yhtään trollia siellä ei ole näkynyt.

Ja kyllähän meidän oma tilanne on muuttunut paremmaksi siinä mielessä, että nykyään kommunistien vappukulkue on kaksi metriä pitkä ja haisee vanhalle viinalle.

Käyttäjän TommiKangasmaa kuva
Tommi Kangasmaa

Tässä pätee se sääntö, että anonymiteettiin perustuva organisoitu toiminta yrittää piiloutua kohinan keskelle. Ammattilainen kuuntelee kohinaa ja tunnistaa sieltä ammattimaiset signaalit. Näitä signaaleja on, mutta lähetysasemaa on aina hankala tunnistaa. Motiiveja on vaikea löytää, ellei halua ryhtyä tuomiopäivän pasuunaksi.
Suurin osa "trollailusta" on yksinkertaisesti sitä, että ihmisillä on eriävät mielipiteet ja verkko toimii vahvistimena. Kun ennen jupistiin kylän raitilla, nyt kaikki huudetaan megafonilla koko kansalle. Ikuiselle agoralle, johon viestit jäävät elämään ja kaikumaan.
Ammattilaisten "kimpoaminen" johtuu siitä, että kun ammattilaiset alkoivat löytää kohinasta toistuvia signaaleja, alettiin näitä asiantuntijoita vastaan hyökätä. Se on huono merkki joka voi toki olla seurausta siitä, että huonosti käyttäytyvät ihmiset nyt vain pääsevät esiin paremmin ja löytävät helpot väylät henkilökohtaisiin hyökkäyksiin.
Jos hyökkäykset vain lisääntyvät ja jos ympärillä oleva turvallisuuspoliittinen tilanne alkaisi heiketä, olisi tietenkin syytä vakavaan huoleen.
Pitää muistaa, että läpi historian yhteisöjen välinen viestintä on ollut täynnä "informaatiosotaa". Nykyään tämä sodankäynnin muoto on nivottu saumattomaksi osaksi sodankäyntiä ja sen suunnittelua. Taistelukenttää voidaan valmistella vaikka sotilaallista voimaa ei edes käytettäisi suorana jatkumona.

Kosti Korhonen

Kun kerran noin nerokkaita olette niin perustakaa nyt ihmeessä ne PSI-joukot, mielenhallintaan erikoistuneet taistelujoukot. On teillä ainakin foliohatut tiukasti päässä, tai päissänne. Nyt kun mäkin tohin olla erimieltä niin mäkin oon syntymäkommari ja viidennen kolonnan mies. Jotenkin tuntuu, että se viides kolona on kyllä täysin nää epäisänmaalliset sodanlietsojat jotka epätoivosesti yrittää saada Suomea liitoksissaannatisevaan terroristijärjestö Natoon.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ei sovi suomalaiseen demokratiaan, mutta informaatiosodankäyntiin ja tiedusteluun on syytä panostaa. Mutten kyllä suosittele kansalaisten toteuttamana trollijahtina. Solvaavat toinen toisiaan ihan tarpeeksi kehoittamattakin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vastustaja on jo voittanut siinä vaiheessa, kun edes puolivakavissaan ryhdytään pohtimaan mielipiteiden tai trollien hiljentämistä verkossa.

Se on yhtä kuin sananvapauteen puuttumista. Ensimmäinen askel otettiin, kun tulivat pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Aivan sama on jo tapahtunut terrorismin osalta. Elämä muuttuu hiljalleen hankalammaksi ja rajoitetummaksi, vaikka illuusio vapaudesta vielä elääkin.

Rajoituksia ja kieltoja kuitenkin ujutetaan elämäämme hiljalleen. Ehdimme tottua entisiin huomaamatta sitä, että taas leikataan siivu vapaudesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pitkän linjan trolli on puolalainen meppi Janusz Korwin-Mikke. Hän on juuri saanut puhemies Martin Schultzilta 3040 euron sakot "rasistisista" puheistaan Euroopan parlamentissa. Enpä tiedä...

http://www.delfi.lv/news/eiropa/zinas/ep-deputatam...

Jonne Sirén

Minkä takia alkaa vängätä jonkun huvittavan tökerön putrollin kanssa? Huvittuneesti voi todeta "hakekoon trollitiltu leipänsä päälle voita" ja ignoraa tekstit. Vaikka olisi kuinka väärääpuuta ja vastoin yleistä ymmärrystä.

Sinänsä, kun katselee kolmen-neljän viimeisen hallituksen aikaansaannoksia ja kansallisen edun sössimistä, ei pahemmin putrollailua tarvita maanpuolustustahdon laskemiseen.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Kyllä sitä maanpuolustustahdon laskemiseen/murentamiseen tarvittaisiin. Ei vain taida tehota. Taitaa efekti olla täsmälleen päinvastainen.

"...kolmen-neljän viimeisen hallituksen..." no huh. Tuona aikana on hankittu yhtä jos toista puolustuksen vahvistamiseksi.

Jonne Sirén

...juu, ja hankintojen lisäksi vietiin jv-miinat ja pari varuskuntaakin siinä sivussa. Ampumaratojakin tuntuu niin helkutisti lisääntyneen viime vuosina, eikös juu?

"Kansalliseen etuun" kuuluu myös sisäinen turvallisuus, kansallisomaisuudesta huolehtiminen ja ns taloudellisen toimeliaisuuden turvaaminen siten että fyffeä virtaa tähän maahan eikä maasta ulos. Onko näitä hoideettu hyvin viimeisen 12 vuoden aikana?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #24

Puolustusvoimauudistus oli aika lailla puolustusvoimien vetämä ja siinä karsittiin turhia toimintoja. Ampumaratoja meillä on ihan riittävästi.

Miinojen osalta tehtiin hankintaohjelma niiden korvaamiseksi. Ei niitä ehkä kaikilta osin voida korvata, mutta toisaalta uudet hankinnat tuovat myös selkeää parannusta tiettyihin asioihin. Mutta sinänäsä älytöntä, että poliitikot osallistuvat tuollaiseen. Päättäisivät vain rahasta.

Nyt taidettiin keskustella turvallisuudesta eikä talouspolitiikasta. Mutten kyllä ole huomannut mitään tuollaista 12 vuotta yhtäjaksoisesti jatkunutta rahavirtaa ulos maasta.

Jonne Sirén Vastaus kommenttiin #25

"puolustusvoimien vetämä ja siinä karsittiin turhia toimintoja"

Kuten itärajan varuskuntia? Eikä asiaan muuten puuttunut yhtään sitten mikään poliittinen taho, eihän?

"Ampumaratoja meillä on ihan riittävästi."

Metsästäjäliitot ja Reserviläisliitto ovat aika lailla eri mieltä (KVG), kuten myöskin erinäiset poliitikotkin. Tällä hetkellä erityisesti pienet ampumaradat ovat liipaisimella ratoihin liittyvän ympäristölain epämääräisen mielivaltatulkinnan vuoksi.

"Nyt taidettiin keskustella turvallisuudesta eikä talouspolitiikasta. "

'Kansalliseen etuun' kuuluu myös sellaisia asioita kuin sisäinen turvallisuus(politiikka),kansallisomaisuuden vaaliminen siten että pitkäaikaiset voitot jäävät kotimaahan ja myös maan talouselämää hyödyttävä politiikka. Jotta se veropohja ei romahtaisi kuten nyt on käynyt. Mikä on sitten pidemmällä tähtäimellä omiaan lisäämään vaikkapa juuri sitä sisäistä turvattomuutta.

"Mutten kyllä ole huomannut mitään tuollaista 12 vuotta yhtäjaksoisesti jatkunutta rahavirtaa ulos maasta"

Teknisesti ei näin olekaan. Mutta jostain syystä valtio joutuu ottamaan velkaa, ulkomaiset investoinnit loistavat poissaolollaan, firmat pistävät väkeä pellolle...valtiojohdossa tähän tilanteeseen varautuminen olisi voitu aloittaa vaikkapa 3 eduskuntaa (eli 12 vuotta sitten) kiristämällä velanmaksutahtia ja helpottamalla taloudellista toimintaa aktivoivaa politiikkaa ajoissa.

Koska sanotaan että kansalla on sellainen parlamentti minkä se ansaitsee, niin pakko todeta ettei ihan heti innosta lähteä puolustamaan näin puusilmäistä ja lyhytnäköistä kansaa. Putrollien ei tarvitse edes rienata sosiaalisessa mediassa maanpuolustustahtoa alas kun valtiojohto hoitaa homman itseksiään, kansan toistuvasti antamilla nelivuotisvaltakirjoilla.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #28

Reserviläisliitto kiinnitti tiedotteessaan erityistä huomiota ampumaratojen tarpeeseen pääkaupunkiseudulla eikä nyt niinkään kokonaismäärään. Tuli ihan postina. Itse en asu pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minulla on mutu että Suomalaisuuden Liitossa koulutetaan näitä putrolleja.

Käyttäjän SimoSuominen kuva
Simo Suominen

Eli jos haluaa vapauden olla eri mieltä, sitä voi puolustaa vain olemalla samaa mieltä? Ja mikä juttu tämä on, että jos se hyödyttää jotain toista suurvaltaa, niin se on automaattisesti väärin? Jotenkin vain pelottavan totalitääristä retoriikkaa, sanon minä. Jos olen Suomalaisen konsensuksen kanssa eri mieltä, niin sitten olen eri mieltä eikä sitä mitkään Putinit tai Niinistöt estä.

Kirjoitin aiheesta oman vastineen: http://simosuominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17610...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Kukas tällaista olisi väittänyt? Joku haamu? En minä ainakaan yllä näe mitään siihen viittaavaa.

Erno Linnola

Puolustusvoimien ylimmässä johdossa pitäisi olla nykykehityksestä huolissaan. On nimittäin luultavaa että perinteisesti hyvin korkealla pysytellyt suomalaisten maanpuolustustahto saattaa ratkaisevalla tavalla pudota, jopa romahtaa mikäli Suomesta tehdään lännen eteentyönnetty tukikohta Venäjää vastaan. Modernissa sodassa se olisi joitain vielä paljon kamalampaa kuin Valkeasaari 10.6.1944. Levottomuutta osoittaa mm. reserviläisten keskuudessa aika laajalle levinnyt käsitys että maan ulkopolitiikka ei enää olekaan omissa käsissä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Vastustajia oli kyselyssä 19% ja kannattajia 42 %

http://www.reservilaisliitto.fi/uutishuone/uutiset...

että eiköhän vaikutus ole päinvastainen.

Toimituksen poiminnat