TommiKangasmaa

Tuhon vai rauhan hävittäjät?

Olin eilen Kaivopuiston ilmailunäytöksessä. Temput olivat näyttäviä, äänet mahtipontisia ja taivas kirkas tuhansille katsojille. Monet ihastelivat lapsista vanhuksiin komeita kuvioita, joita erilaiset koneet piirsivät taivaalle.  Palatessani kotiin avasin Facebookin ja totesin, että kaikki eivät nähneet näytöstä samoin silmin kuin minä.

Facebookissa oli useita keskusteluketjuja ja kommentteja, joissa arvosteltiin ilmailunäytöstä. Perustelut liittyivät sotateollisuuden arvosteluun, hävittäjien rooliin ihmisten ja omaisuuden tuhoajina, militarismiin, melusaasteeseen ja vaikka mihin. Kirjoittajat tunnistivat itsensä rauhaa rakastavaksi ja aseita vastustaviksi, tiedostaviksi kansalaisiksi. Jäin pohtimaan näitä kysymyksiä, sillä jokaisella kolikolla on toinen puolensa. 

Rauhanliikkeen aktiivien yksi perusominaisuus on ideologinen katsantokanta. Se, mikä liittyy asevoimiin tai aseiden käyttöön on aina väärin ja tuomittavaa. Aseteollisuus ja aseiden myyjät ovat pahuuden symboleita. Sotilaat ovat pahoja tai harhautuneita ja asevoimat tuhon edustajia. Hävittäjien lento taivaalla tulkittiin ideologisesti vain sotateollisuuden sirkushuvina idiooteille. Aktivistien mukaan fiksut ja tiedostavat osasivat erottaa shown ja piilotetut pyrkimykset. Suomelle myytiin tuhokalustoa veronmaksajien kustannuksella, jotta sotilaat pääsevät tappamaan siviilejä ja rikkomaan paikkoja.

 Minulle tulee aina huono olo, kun luen ideologisesti värittynyttä tai ideologioiden totaalisesti läpäisevää tekstiä. Ideologioiden sisällä näet vaanii väkivallan peto. Väkivallan juurisyitä ovat suvaitsemattomuus, muukalaisuuden kammo, toiseuden torjunta, sekä yhtenä pahimmista ideologinen mustavalkoisuus. Hävittäjien lentelyn taivaalla kategorisesti tuominneet ”fiksut ja tiedostavat” astuivat itse sille ideologian mustavalkoiselle alueelle, jota he itse niin kiivaasti kritisoivat. Mustavalkoisuus kun on etuoikeus silloin, kun on kyse omasta ideologiasta.

Hävittäjä on yhtä kuin se, mihin sitä käytetään. Ne voivat olla paljon muutakin kuin tuhon koneita. Etenkin Suomessa. Suomalaisen hävittäjän ensisijainen tehtävä on luoda ennaltaehkäisykykyä (so. ennalta ehkäistä sotaa ja puolustaa rauhaa). Hävittäjällä valvotaan ilmatilaa (kansainvälisten sopimusten noudattaminen) ja puolustetaan kansalaisia (joukkoväkivallan torjuminen). Hävittäjillä voidaan myös tietyissä tilanteissa osallistua esimerkiksi YK:n rauhaanpakottamiseen tai rauhanturvaamiseen (kansainvälinen apu). Hävittäjä on siten paljon enemmän, kuin rauhanaktivistien yksiniittinen näkemys tuhon koneesta, josta kylvetään kuolemaa siviilien niskaan.

Hävittäjiä ei saa myöskään lähikaupasta. Niitä myy ilmailuteollisuudeksi kutsuttu teollisuuden haara. Hävittäjäkauppiasta ei voi ideologisin perustein valita ”rauhanhävittäjien” kaupasta, sillä kauppias ei voi määrätä niiden käytöstä. Hävittäjien käyttö on poliittisten päättäjien käsissä. Suomen ilmavoimat ei päätä hävittäjien käyttötarkoituksista. Suomalaisia hävittäjiä käytetään lain sallimissa rajoissa niihin tehtäviin, mitä poliittinen päätöksenteko määrää. Niissä tehtävissä ei ole mitään hävettävää.

Kaikkea voi käyttää pahuuteen. Ideologioita, uskontoja, poliittisia liikkeitä, aseita tai puutarhavälineitä. Suomalainen hävittäjä ei ole yli 70 vuoteen ”kylvänyt kuolemaa”. Kirveillä ja keittiöveitsillä kyllä on saatu aikaan monenlaista inhimillistä kärsimystä. Pitäisikö mustavalkoisin ajatuksin värittyneiden ihmisten kauhistella sitä, että kasvuun ja kehittymiseen tarkoitettuja välineitä käytetään näin pahuuden tarkoitusperien saavuttamiseen?

Jos ihminen tulkitsee itsensä tiedostavaksi tai kokee, että hän pyrkii rauhaan ja ihmisten yhteiselon kehittämiseen, on varmaan tarkoituksenmukaista laajentaa ajattelua. Pyrkiä poistamaan mustavalkoinen tulkinta ja ideologinen sokeus. Ne ovat tuhoksi. Ideologian sokaisemat ihmiset ovat valmiita pyrkimään päämääräänsä hinnalla millä hyvänsä. He ovat valmiita demonisoimaan ihmisryhmiä ja riistämään heiltä ihmisarvo, jolloin he eivät kuulu ideologisen suojelun piiriin. Sotilaiden demonisointi on siitä hyvä esimerkki. Hävittäjien yksipuolinen, symbolinen muuttaminen tuhon kylväjiksi on toinen tapa vääristää merkityksiä.

Hävittäjällä kyetään tuhoamiseen ja sen toiminta perustuu taistelukykyyn. Tärkeintä on kuitenkin se, miksi niitä on ja mihin niillä pyritään. Tuhon ja pahuuden keskiössä eivät ole aseet, vaan ne jotka aseiden käytöstä päättävät. Heitä ovat sekä yksilöt, että valtiot. Vastuullisissa demokratioissa päätöksenteko on kaikkien kansalaisten käsissä.

Minua surettaa se mielikuva, jonka jotkut närkästyneet loivat tapahtumasta. Kukaan ei voi tosissaan väittää, että brittien sotilaslentäjät suu vaahdossa pohtivat siviilien surmaamista, kun he piirsivät kuvioitaan Kaivopuiston ylle. He lensivät siitä ilosta, että ihminen kykenee olemaan vapaa taivaalla, tuottamaan iloa alhaalla oleville katsojille ja käyttämään hankittuja taitojaan  vaikean koneen hallintaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö olisi helpompi ostaa jenkiltä kunnon atomiase kohdistettuna vaikkapa kohdistettuna suoraan Pietariin Suomen turvallisuuden takuuksi ?

Jenkit varmasti möisivät megatonnipläjäytyksen tekniikoinen asevelihintaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuinka sitten Suomea tullaan puolustamaan ohjushyökkäystä vataan?

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Mielummin oman maan omistamat hävittäjät taivaalla ja suomen ilma tilan valvojina kun kenenkään muun . terv tepivaari

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Aina ei ole ollut näin. 50 - 60 -luvun vaihteessa Suomen taivaalla lensi muillakin kokardeilla varustettuja suihkuhävittäjiä kuin suomalaisilla tunnuksilla.

Se taisi olla silloiselle ylipäällikölle herätys siitä, että Suomen puolustukselle "tarttis tehdä jotakin" . Sitten alettiin Lappiin perustamaan varuskuntaa, hankkimaan merivoimille aluskalustoa ja ilmavoimille toimintakykyisiä hävittäjiä.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Asiaan saattaa vaikuttaa myös tuo termi "hävittäjä". Sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, jos siihen on tottunut, mutta onhan se aika karmea. Samanlainen termi on ainakin venäjässä, virossa, latviassa ja liettuassa. Lännempänä näitä koneita kutsutaan "taistelukoneiksi" tai "takaa-ajajiksi".

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kun telkussa näytettiin pari viikkoa sitten sitä Rauhanpuolustajien jättimielenosoitusta (21 hlö, keski-ikä 79) Rovaniemellä 100 koneen yhteisharjoituksen aikana niin pokka petti vaimolla ja mulla.
Tuli mieleen opiskeluajalta ne kommunistien junailemat Rauhanmarssit. Turussa siihen sai osallistua vaan USA:ta ja Nato:a vastustavat. Pojat teki: CCCP SS-20 Ohjukset pois Puolasta- kyltin niin poliisi käskettiin poistaa heidät rivistöstä. Poliisit tosin nauroi ja sanoi olevansa täysisin samaa mieltä ja leppoisasti kundit läks Hämeenporttiin dokaan kun kommunistit marssi. Turhaan, koska Ronald Raygun Reagan kaatoi heidän ihannemaakuntansa.
Nyt lennetään Boingeilla.

Toimituksen poiminnat